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NOTE FOR GUIDANCE  

This document is an attempt to provide guidance in the interest of consistency, and has been 

drafted by the Commission services responsible for biocidal products with the aim of finding 

an agreement with Member States' Competent Authorities for biocidal products. Please note, 

however, that Member States are not legally obliged to follow the approach set out in this 

document, since only the Court of Justice of the European Union can give authoritative 

interpretations on the contents of Union law. 

Subject: Interpretation of the provisions of Article 2(5)(a) of Regulation (EU) No 

528/2012 

1.- Background and purpose of the document: 

 

(1) Document CA-May13-Doc.5.3 was endorsed at the 51
st
 CA meeting and included a 

Q&A on the interpretation of Article 2(5)(a) of Regulation (EU) No 528/2012 (BPR 

hereinafter). Since then, the Commission services have further discussed with Member 

States (MSs) and stakeholders the implications of such an interpretation and suggested 

to MSs a new proposal for that Q&A
1
. 

(2) At the 53
rd

 CA meeting, a few MSs indicated serious concerns on the Commission's 

proposal not only in terms of the lack of proof of efficacy for the products that would 

potentially be covered by the derogation, but also in terms of their safety. Those MSs 

pointed out that even if the separate ingredients have been evaluated for their safety 

under the food or feed legislation, this is not the case for the final product. They 

pointed out that such products could contain concentrations of ingredients much 

higher than those authorised for the use in the food or feed area (e.g. food or feed 

additives with maximum incorporation rates). In addition, the exposure scenarios 

assessed under the food or feed legislation are linked to specific uses, without any 

information on other patterns of use (e.g. prolonged skin contact, etc…). 
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(3) Those MSs also underlined that the current wording of Article 2(5)(a) of the BPR 

should only be interpreted as a derogation regarding the use of food or feed, placed on 

the market as such, as repellents or attractants. Hence, according to those MSs the 

derogation should not be seen as a provision allowing the making available on the 

market of ready to use products with a repellent or attractant claim. The Commission 

services committed to further reflect on these concerns and, where appropriate, present 

a new proposal to MSs.  

(4) This document provides an interpretation of Article 2(5)(a) of the BPR with a view to 

clarify the regulatory status of food or feed used as repellents or attractants. This 

document replaces the abovementioned Q&A in Document CA-May13-Doc.5.3, 

which will be amended accordingly. 

 

2.- Interpreting Article 2(5)(a):  

 

(5) Article 1(2)(d) of the BPR mentions that the BPR lays down rules for the making 

available on the market and the use of biocidal products.  

(6) With regard to the exception set by Article 2(5)(a), the BPR states that "This 

Regulation shall not apply to food and feed...", so it cannot be read as "This 

Regulation shall not apply to biocidal products consisting of food or feed...". In the 

first case, the point of departure is not a biocidal product but food or feed; in the 

second it would be a biocidal product. Article 2(5)(a) continues with "... used as 

repellents or attractants", so not covering the option of making available on the 

market as repellents or attractants.  

(7) Consequently, the derogation from the BPR scope unambiguously targets the use of 

food or feed. This intention of the co-legislator can be justified from a twofold 

perspective. First, as one the main principles of the BPR is that only authorised 

biocidal products can be used, the derogation aims to ensure that if a user decides to 

use food or feed to attract or repel an unwanted organism, this does not constitute an 

illegal use of a biocidal product. Second, as explicitly mentioned by Recital 21 of the 

BPR, as the safety of food and feed is subject to Union legislation, in particular 

Regulation (EC) No 178/2002 (the Food Law), the use of food or feed as repellents or 

attractants is not expected to pose any significant risk for final users. 

(8) However, from the principles set by the Food Law, the use of food or feed as 

repellents or attractants can only be considered as safe if such use:  

a. does not deviate from the normal conditions of use of the food or feed, and 

b. is made according to the information provided to the user, including 

information on the label, or other information generally available to the user 

concerning the avoidance of specific adverse health effects from a particular 

category of food or feed. 
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(9) In the light of the above arguments, the Commission services consider that only food 

or feed being placed on the market in compliance with EU food or feed legislation 

(e.g. manufacturing, marketing and labelling requirements) can be used with a 

repellent or attractant purpose, and that this use falls outside the scope of the BPR. 

(10) Conversely, any making available on the market of a product in the form in which it is 

supplied to the user with a repellent or attractant claim, whether such a product only 

consists of food or feed or contains other active substance(s) or co-formulant(s), falls 

within the scope of the BPR
2
. The Commission services consider that repellents or 

attractants made available on the market with a biocidal claim can have a pattern of 

use leading to an exposure of the final user which is not compatible with the use in the 

food or feed area (e.g. bracelets or formulations applied on the human or animal skin; 

products containing concentrations above the authorised limits in food or feed, etc…). 

Therefore, those products cannot be considered as safe according to the EU food or 

feed legislation in order to benefit from the derogation. 

(11) Taking however into account the characteristics of such products, they might be 

eligible for the simplified authorisation procedure according to Article 25 of the BPR, 

provided that the active substance(s) responsible of the repellent or attractant 

properties is/are included in Annex I to BPR and the required eligibility conditions are 

met.  

(12) Concerning existing products placed on the market and containing active substances 

benefiting from the food and feed derogation of Article 6 of Regulation 1451/2007, 

the draft Commission delegated Regulation on the work programme for examination 

of all existing active substances foreseen by Regulation (EU) No 528/2012 provides a 

specific transitional measure. This measure is intended to allow the active substances 

having benefited from this derogation to be re-instated in the review programme in 

view of their approval or inclusion in Annex I to BPR. Meanwhile, existing products 

containing these active substances would benefit of the transitional measures laid 

down in Article 89 of the BPR. 
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  Provided that the product also meets the definition of "substance" or "mixture" under REACH, as referred to 

in Article 3(1)(a) of the BPR. Otherwise, the product simply falls out of the scope of the BPR.  


